Update Tennis en coronavirus

Update Tennis en coronavirus

Beste leden,

Velen van jullie hebben de persconferentie gisteren waarschijnlijk gezien of in ieder geval de aangescherpte maatregelen gehoord.

Ook voor sport, en meer specifiek het tennis, gelden weer nieuwe regels.
Het clubhuis was al dicht, maar nu zijn alle amateursportwedstrijden geheel verboden. Dat betekent dat de lopende competities op vrijdagavond en zaterdag per direct zijn beëindigd. Douches én kleedkamers blijven ook gesloten.

Het blijft evenwel mogelijk om vrij te tennissen én te trainen, waarbij de maximale groepsgrootte 4 personen is voor volwassenen vanaf 18 jaar (excl. trainer trouwens). Publiek is nog altijd niet toegestaan. Dat betekent ook dat ná het tennissen het park direct dient te worden verlaten.

Voor volwassenen geldt dat ook tijdens het sporten 1,5 meter afstand moet worden gehouden. Er was bij ons (en er is bij de leden, zo merk ik aan de e-mailtjes die inmiddels binnenkomen) vandaag nog enige onduidelijkheid over de vraag of alleen een single mag worden gespeeld of dat er toch ook mag worden gedubbeld. Premier Rutte noemde het dubbelen met tennis tijdens de persconferentie expliciet als voorbeeld van een situatie waarin 1,5 meter afstand houden niet zou lukken. De KNLTB gaf gisteren al aan daar haar vraagtekens bij te zetten en vandaag is daar meer duidelijkheid over gekomen: dubbelen mag. In de woorden van de KNLTB:

“Dubbelen bij tennis en padel kan, mits er bewust altijd 1.5 meter afstand wordt gehouden op de baan. Dit is conform de nieuwe richtlijn, waarbij volwassenen vanaf 18 jaar individueel mogen sporten of in groepjes van maximaal 4 personen met onderling 1.5 meter afstand, en is daarmee in afstemming met NOC*NSF en het ministerie van VWS. Geen fysiek contact, houd altijd minimaal een racketlengte afstand op de baan, ook als dat betekent dat je soms een bal moet laten gaan. Ga niet samen op een bankje zitten, geef geen high fives en wissel met de klok mee. Het besmettingsrisico bij dubbelspel is volgens de experts van de KNLTB gering.”

Wij hadden hierdoor de hoop dat de donderdagavonden ook konden blijven doorgaan. Helaas heeft de KNLTB als richtlijn gegeven dat ook interne, georganiseerde wedstrijden niet zijn toegestaan. Voor de donderdagavondcompetitie is het seizoen dus helaas over. Alleen losse, onderlinge partijtjes mogen, waarbij het park direct na het tennissen weer moet worden verlaten. Een baan reserveren behoeft niet, omdat de banen op ons park eigenlijk nooit tegelijkertijd bezet zijn en de kans dat je voor niets naar het park komt (en op een baan zou moeten wachten) nagenoeg nihil is.

Nadere informatie over de regels die de KNLTB heeft opgesteld, voor de belangstellenden, is hier te vinden:https://www.knltb.nl/nieuws/2020/10/corona-update-competities-stopgezet-vrij-spelen-en-training-blijft-mogelijk/

Het tennisseizoen loopt natuurlijk door het weer wel langzaam op z’n einde, maar de banen blijven voorlopig nog gewoon open om iedereen – juist nu veel andere activiteiten niet meer kunnen – de gelegenheid te geven om vrij te kunnen tennissen. Zodra het weer (vrieskou) zodanig is dat de banen dicht moeten, laten we dat vanzelfsprekend weten.

Het is een rare periode, maar we zullen het hiermee moeten doen. Laten we hier zorgvuldig mee omgaan en er het beste van maken, in het belang van onszelf en iedereen om ons heen.

Hartelijke groet,

namens het hele bestuur,

Agnes Koert

Voorzitter TC Berkenwoude.